söndag 15 november 2015

Sonja Kovalevskydagarna i Lund 2015

Hej!

Söndagmorgon men det känns som om det varit helg hur länge som helst. Igår kom jag hem från Lund efter en konferens (ÄLSKAR att de kallade det för det, like the vuxenpoäng all over the place) på temat matematik. Jag och en tjej från parallellklassen åkte dit som "utvalda" elever från Södra Latins Gymnasium i torsdagskväll, och vi har då spenderat dagarna med 156 andra matematikintresserade elever från hela Sverige. Det var hur häftigt som helst! Matematik i alla former överallt och härliga människor som alla i någon mån försökte dölja sin nördighet utan att lyckas. Det var ganska otroligt att befinna sig i en sådan miljö, där folk från ingenstans kunde börja snacka fallgropar med oändligheten och där de självvalda lagnamnen blev y''+3y'=-7y och Integralkalkylens Fundamentalsats.
   Konferensen höll på fredag och lördag och innebar en hel del intressanta föreläsningar, matematiska verkstäder, problemlösningssessioner, fika, en fancy middag, introduktion av Lund som universitet... med mera. Nedan följer några bilder tagna från människor under dagarna:

Först fick vi en föreläsning om Sonja Kovalevsky - den första kvinnliga professorn i Sverige. Hon växte upp i Ryssland och var talangfull i matematik redan från början, men stötte på problem då kvinnor inte fick studera vid universiteten på de flesta ställen i Europa.

Sedan fick vi en föreläsning av Richard Gill som pratade om beviset till att Einstein hade fel, att partiklar kan skicka information mellan varandra med en hastighet snabbare än ljusets. Det var.... förvirrande, men så avslutade han också sitt föredrag med "this is randomness and the human mind is not supposed to understand randomness. So if you do not understand what I've been talking about, I have done it correctly".

Valentina gav en föreläsning i problemlösning. Hon och hennes kollega Victor höll också i en problemlösningssession under lördagen och det var ganska otroligt: 156 elever som satt i grupper om 11 och tillsammans koncentrerade sig, mumlade för sig själva och frustrerat kvävde skrik i två timmar i streck... Vi var indelade i grupper från början och det var i dessa grupper vi tävlade under dagarna, bland annat i problemlösning.

En tredje föreläsning om integraler och hur man ska lösa problemet med att noggrannheten försvinner i och med att kurvan sticker iväg när nämnaren går mot noll. Vi fick även en introduktion till integraler i såväl 2D som 3D, vilket var lite mycket att riktigt sätta sig in i.
Alla grupper gick till olika matematiska verkstäder, här har vi en grupp som håller på med Fraktaler.
Min grupp höll på med detta - gruppteori och ett spel som heter Al Jabar. Det gick ut på att lila är lika med rött och blått och blått är lika med rött och lila och så vidare, den som hade minst färger kvar i slutet vann.

SCIENCE SLAM! 7 forskare fick 7 minuter var på sig att presentera sin forskning på ett så intressant sätt som möjligt, vi i publiken (hittar ni mig?) fick sedan rösta på vem som lyckats med det bäst. Vann gjorde han i nedersta högra hörnet närmast kameran, han hade lagt upp hela sin presentation som att han diskuterade med sig själv i en film it was very cool.

Vi hade även sjukamp med olika stationer. Bilden på stationen handlade om att balansera 5 spikar ovanpå varandra (tjejerna i vårt lag lyckades, inte killarna mohahhah. Okeeeej då, tjejerna tog de fyrkantiga spikarna och killarna de runda, men ändå, korkat att ta de runda när det fanns fyrkantiga). Andra stationer handlade om att få ett hjul att snurra så snabbt som möjligt med hjälp av vatten, att estimera volymen av ett klot med hjälp av Arkimedes princip, att bygga något som hängde så mycket som möjligt utanför bordskanten... Det var kul och vårt lag vann! Woop.

Middag på fredagskvällen i Lunds akademiska förening, eller något sådant. 205 personer inbjudna, rätt mycket folk och intensiv träning i sociala förmågor.

Mitt bord (jag sitter precis under kameran till höger), ett av 6 bord. Det var bordsplacering och hela alltet.

LUNA - Lunds Naturvetenskapliga Kör kom och sjöng för oss om att ingen i kören vill ha bananen.

På lördagsmorgon var det jogging för de som ville haka på, så jag är där någonstans. Vem hade trott att matematiker kunde springa så himla fort?

Alex Bellos, författare inom populärvetenskap från England, kom och lärde oss om favorittal och hur man bör skära en tårta på bästa sätt.

En lista på hela världens favorittal, på första plats kom tal 7.

Som avslutning försökte vi sluta en elektrisk krets genom att hålla händerna, it worked!
Så lite så såg dessa dagar ut genom linsen hos otaliga smartphones. Det har varit skitkul, inte minst att bara få omge sig med så väl grov norrländska som skånska. Lunds universitet har också gjort ett ordentligt avtryck, precis som matematikens alla tillämpningsområden och människor i övrigt. Spännande, minnesvärda dagar!

Kram,
J

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar